Как се прави икона

иконопис.бгЗа да направите иконата, ви е необходима специално подготвена дъска, изработена от мека твърда дървесина. В Полша най-често се използва липово дърво, тъй като благодарение на своята гъвкавост е устойчиво на напукване. Дървесината трябва да е добре изсушена. Дъската обикновено е подсилена с напречни връзки, т.е. вложки от по-твърда дървесина.

Приготвената дъска изисква импрегниране с лепило, ако е голяма, направена от много дъски – залепване на платното, което ще го стабилизира и след това се грундира с грунд на базата на естествено лепило и креда. Около 12 слоя грунд се нанасят върху дъската на всеки 12 часа, така че всеки слой да има време да изсъхне добре, преди да нанесе следващия.

Грундираната дъска трябва да бъде внимателно шлифована, особено в частите, които ще бъдат позлатени.

След полиране, изображението на най-важните линии на иконата се позлатяват.

След това се нанася боя, направена от смесен яйчен жълтък с добавяне на вино и пигменти. Боята се смесва непосредствено преди нанасяне, тъй като е нестабилна поради използването на пресен жълтък.

Боята се нанася върху иконата на много слоеве, тъй като яйчната темпера не е покриваща боя. Нанасянето на боята започва с фона, през дрехите и накрая се изпълняват телесните части. Има различни начини и методи за нанасяне на боя, но всеки от тях започва с нанасяне на най-тъмния цвят и след това постепенно го изсветлява – добавяйки още светлини. Понякога контурите изчезват в резултат на прилагане на цветове, така че трябва да се пренарисуват. Когато слоят боя е готов, може да се започне с позлатяването на халата.

Последната стъпка е правенето на надписите на иконата. Надписите се правят най-често на гръцки, староцърковски или руски, както и на латински, в зависимост от иконописния модел, използван от иконописа, въпреки че в наши дни подписите на национални езици се появяват все по-често.

Когато иконата изсъхне добре, може да се защити с лак.

 


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *