Парфюми

Аромат на Египет

Парфюми
Парфюми

Днес изобилието от маркови парфюми е огромно. Във всеки дом има поне по едно шишенце с ароматна течност предназначено за специални поводи и не само. Употребата на оригинални парфюми се простира от посещение на галерия или кино, през прекарване на свободното време в дискотека или среща с приятели до бизнес обяд и вечеря с любим човек. Парфюмите са неизменна част от нашия живот и за много хора те са не по- малко важни от обувките или дрехите. Дамски парфюми и мъжки парфюми, както и маркови парфюми на ниски цени, а и на доста високи такива, днес могат да бъдат открити във всеки магазин за козметика или специализираните магазини за маркови парфюми. Истината е, че парфюмите имат древна история.

Първите парфюми са създадени в древен Египет. За създател на парфюмите са смята химичката и парфюмер Тапути. Тя направила първия парфюм, а той толкова се харесал на фараоните и по-заможните представители на обществото, че бързо се превърнал в стока без която те не можели да живеят. Манията по парфюмите на фараоните се доказва и от екзотичната и известна със своята красота Клеопатра. Древните писания споменават за това, че едно от най-големите оръжия на Клеопатра били магичните аромати, които се носели във въздуха около нея. Истината е, че за направата на парфюмите й се внасяли цветя от най-далечни земи, а легендите гласят, че дори платната на личния й кораб излъчвали прекрасен аромат. Поради тази причина жителите около река Нил изпадали във възторг когато тя преминела покрай тях с кораба си.

Египтяните толкова обичали парфюмите, че те засаждали огромни полета с цветя, като тяхното предназначение било да задоволяват нуждата от суровини за химиците, които произвеждали парфюми. Поради специфичната почва не всички ароматни цветя и билки можели да виреят там. Поради тази причина започнало и внасянето на парфюми от далечни земи в Африка и Азия. Цветя, като жасмин, лавандула, орхидея, алпийска роза, кедър и много други били често внасяни в Египет, като по този начин ароматите им можели да се използват за направата на различни и уникални аромати за фараоните.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *