Безкасови и парични транзакции с кредитна карта – каква е разликата?

  Използвате кредитната си карта всеки ден. Знаете ли обаче каква е разликата между касовите и непаричните транзакции? Въпреки че отговорът на този въпрос изглежда очевиден, банките често използват собствена класификация. Открийте повече!

Когато плащате с кредитна карта, например в магазин, правите безкасова транзакция. Теглите ли пари от банкомат? Това е парична транзакция. По какво се различават те една от друга и как банките ги подхождат? Обяснявам.

Някои хора прилагат термина „кредитна карта“ и към двата най-популярни вида платежни карти: дебитни карти и кредитни карти. Тези карти обаче се различават една от друга. Какво? Обяснихме това в текста “Каква е разликата между кредитна карта и дебитна карта?”

Кредитната карта е много добър начин за извършване на ежедневни (и не само ежедневни) плащания. Плащайки с него, теглите краткосрочен заем в банката, което означава, че банката ще плаща за вашите покупки. Ако уредите дълга си към банката преди края на безлихвения период, няма да понесете никакви разходи и да не плащате лихва. Това правило обаче работи само за безкасови транзакции. Ако използвате картата си, за да изтеглите напр. Пари в брой от банкомат, т.е. да направите парична транзакция, това правило няма да се прилага.

Ако използвате кредитната карта в съответствие с нейното предназначение, т.е. плащате с нея за покупки или услуги (като не забравяте, разбира се, да упражнявате умереност, дългът трябва да бъде изплатен) и ще уредите сметки в банката в срока, определен от то, тогава ще използвате безплатен заем . Ако обаче изтеглите пари в брой от банкомат, това може да се окаже едно от най-скъпите тегления в живота ви. Затова трябва да помислите два пъти, преди да поставите кредитната си карта в банкомат.

Можете да намерите терминали за карти (например в магазини) в пощенските станции. Преди да ги използвате обаче, уверете се, че тази транзакция няма да се третира от вашата банка като теглене на пари в брой.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *