Вижте как да изберете заложна къща

заложни къщиЗаложните къщи са институции, които дават пари незабавно в замяна на обезпечение на лично имущество като: часовници, бижута, електроника, домакински уреди и дори превозни средства. 

 Какво са длъжни да правят заложните къщи?

Уверете се че договорът за присъединяване съдържа регистрационния номер, предоставен от Държавната служба за защита на потребителите, и датата на която е упълномощен. Те трябва да ви информират видимо за дните и часовете на обслужване, сумата на заема, клона на приетите залози, общите годишни, месечни и дневни разходи, условията на плащане, процедурата за изпълнение или предлагане на стоката и, в кутията, разходите за съхранение.

Договорът е доказателство за операцията. Уверете се, че съдържа поне:

– Описанието на стоката.
– Сумата на кредита и процентът, който представлява оценката.
– Максимален срок за изпълнение, начин на плащане и възможности за заверка.
– Предлаганите гаранции и тяхното покритие.
– Конвенционалните санкции, които и двете страни ще бъдат кредитирани в случай на неспазване.

Те също трябва да имат публичния регистър на заложните къщи, и да имат пред очите документа, който го доказва.

Запознайте се с вашите права и задължения като потребител.

Ако заложените артикули бъдат изгубени, повредени или откраднати, можете да изберете артикул от същия тип, стойност и качество или да получите заплащане на стойността му. В случай, че вашата собственост е благороден метал, стойността не може да бъде по-малка от действителната пазарна стойност към момента на замяната.

Не забравяйте, че ако не спазвате установените плащания или ако не заверите стоката си, на посочените дати, доставчикът ще има право да я продаде от ваше име и на цената, която доставчикът изчисли.

Понякога служителят в заложната къща постига устно споразумение с потребителя, да му даде един или няколко дни удължаване на плащанията му, без да предлага или губи стоката. Обърнете внимание на тази практика, защото ако не е предвидено в договора, тя ще бъде невалидна и рискувате не само да загубите стоката си, но и да платите комисионни и лихви за забава.

В случай, че вашата стока е продадена и има излишък, Вие имате право да я вземете. Следователно доставчикът трябва да ви информира по всякакъв начин, за да можете да се представите, за да го вземете.

Друга алтернатива, която имате, е да уредите сумата на заема предварително и да възстановите залога си, за да спрете да плащате лихви и комисионни, които понякога надвишават сумата на заема. Въпреки това, проверете тази опция в договора си, преди да го подпишете.

Ако отидете в заложна къща, погрижете се за платежоспособността си, за да не загубите стоката, която ви е останала като гаранция.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *