Грижата за двигателя, намалява нуждата от пътна помощ

Ефективният и здрав двигател е основният определящ фактор за техническото състояние на нашата кола. За да се осигури безпроблемната му работа, си струва да се извършва редовна поддръжка – правилно поддържаният задвижващ блок със сигурност ще ни се отплати с висока ефективност, надеждност и по-редки позвънявания в пътна помощ. Нека да видим какво трябва да се направи, за да се намалят разходите за възможни ремонти на двигателя и да се удължи живота му.

 

Проверявайте редовно маслото

Маслото е за двигателя това, което кръвта е за хората. На първо място – благодарение на смазващите си свойства – маслото позволява на всички въртящи се и движещи се части в двигателя да работят при големи натоварвания, без страх от триене, което е най-големият фактор, причиняващ повреда на задвижващия блок.

 

Избягвайте прегряване на двигателя

Горивото, което се изгаря вътре в двигателя, генерира много топлина. Поддържането на температурата на двигателя в правилните граници е работа на радиатора на автомобила. Ако охладителната система не работи правилно – например поради липса на охлаждаща течност поради теч – тя може много бързо да прегрее двигателя и да причини сериозни проблеми. Поради тази причина трябва редовно да проверяваме нивото на охлаждащата течност.

 

Редовно преглеждайте консумативите на автомолиба

Ако по някаква причина колата ви загуби мощност, може просто да се наложи поддръжка на консумативи като свещи, въздушни филтри или почистване на корпуса на дросела на двигателя. PVC клапаните или системата за впръскване на гориво може също да се нуждаят от почистване или подмяна. При по-старите превозни средства също си струва да проверите и ако е необходимо, да замените горивния филтър, проводниците за запалване или разпределителя. Проверката на работните елементи на задвижващия блок трябва да се извършва приблизително на всеки 100 000 изминати километра.

 

Сменяйте редовно въздушния филтър

Въздушният филтър предотвратява навлизането на прах и камъни в двигателя и сериозното му увреждане. Мръсният филтър позволява много по-малко въздух да премине в двигателя, което води до спад в производителността. Старият филтър също може да се счупи, което ще доведе до гореспоменатото влизане. Не забравяйте да смените въздушния филтър в съответствие с препоръките на производителя – обикновено на всеки 30 000 километра.

 

Неизправността на двигателя е неизправност, която всеки от нас определено би искал да избегне. В случай на повреда за нас остава само едно решение – пътна помощ с правилно адаптиран теглещ камион.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *