Домоуправителят и ние


За да има нормален живот в жилищната кооперация е необходимо да се избере домоуправител. Това се случва на общото събрание на всички собственици на жилища. Ако все пак се избере човек, готов да работи за общото благо, това означава, че имате успех. Изборът на човек, който да отдава свободното си време за стопанисване на общата собственост става все по-трудно.

Точно сега е времето всеки от нас да направи така, че най-малкото да не се предизвикват скандали във входа. Защото едно от задълженията на избрания от нас домоуправител е да вкарва ред в нашите взаимоотношения. Някак си излиза, че ние избираме някой, за да му създаваме проблеми. Мисля, че всеки един от нас може да се постарае да пази чистота, да си внася дължимите суми ежемесечно. Искаме да бъде чисто в общите части, да е светло по стълбището, да работи асансьора, а някои забравят основното си задължение – ежемесечните вноски. Разбира се, че е много по-лесно само да се иска, а даването да е за другите.

Всички тези неразбрани от нас неща доведоха до липса на желаещи да се занимават ей така с нашата обща собственост. Често се казва, че покрива капе, но да му мислят тези на последния етаж. Покрив, щрангове, стълбище – всичко това е обща собственост и трябва заедно да осигуряваме и заплащаме ремонтите и поддръжката им.

Домоуправителят трябва да води домовата книга, защото е хубаво да се знае кой живее в кооперацията. Той отчита всички приходни и разходни документи. Свиква събрание за решаване на важни за собствениците проблеми. При необходимост от ремонт, той намира фирма, предлага офертите, а събранието решава за началото на ремонта.

Познаването на закона за етажната собственост и неговото прилагане също е задължение на домоуправителя. Само така той може да взема правилни решения и да намира подход за работа с нарушителите на вътрешния ред. Още много и много задължения има домоуправителя и ако няма разбиране от наша страна и подкрепа, той просто ще се откаже да си пилее времето. За решаване на общите проблеми ще се наложи в такъв случай да се ползва професионален домоуправител. За да се ползва тази услуга е необходимо да се заплати.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *