За дома ни – практични и красиви килими


Интериорът на помещението се допълва от килимите. Правилният им избор е възможност да се радвате на красиво творение на човешките ръце. Например, ръчно тъканите изделия са истинска украса и се вписват във всеки стил.

На пазара има много предложения, изработени от различни материали – естествени и синтетични. Синтетичните изделия са практични, защото изискват малко грижи и лесно се почистват. Изработените килими от естествени материали – памук, коприна, вълна, са много красиви, екологично чисти, но грижите за тях са много повече и почистването им отнема повече време. Въпреки многото грижи предпочитани си остават тези, направени от вълна. Те са дълготрайни при достатъчно грижи за тях, за зимата са перфектни, защото осигуряват топлина за краката и приятно усещане. Имат добри звукоизолиращи свойства и поддържат оптимален микроклимат, защото могат да поемат и отдават влага. Килимът от вълна запазва неповторимия си външен вид през целия дълъг период на ползване.

За да изглежда красиво и уютно в дома ви, е добре да се обърне внимание и на плътността на килимите. По-плътните изделия са по-качествени и рисунките са очертани много хубаво от двете страни на изделията. Цената на изделието също е от значение за потребителя. За малък бюджет, отделен за подово покритие се предлагат основно синтетични изделия. Те в повечето случаи са качествено изработени, имат добър външен вид и много лесно се почистват. За това те са предпочитани за кухня и детска, където замърсяването е значително повече.

Добре оформения интериор е комбинация от правилно подбрани по цвят и форма мебели, постелка, завеси и всякакви други декоративни вещи. Това налага да се обърне внимание на форма, размер и цвят на килимите. Те трябва да са съобразени с общия интериор и, разбира се, с размерите и светлината в стаята. За тъмните стаи за предпочитане е яркия цвят, който да предава простор и свежест. В голяма и светла стая може да се предпочете изделие с по-тъмен цвят, ако се вписва в интериора.

И тук размерът има значение – килимите трябва да са съобразени с размера на мястото, за което са предназначени. Формата също е елемент, който е от значение при избора. Класическите правоъгълни или квадратни килими се вписват във всеки интериор.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *