Играчки за момчета и играчки за момичета

детски играчки джъмбоДостатъчно е да посетите магазин за играчки, за да разберете, че нещо се случва с играчките и пола на децата. От една страна, има цели пътеки, пълни с фигурки на големи воини и детски колички в крещящи, ярки цветове, а от друга – цели секции с кукли и принцеси в пастелни цветове и много блясък.  Сякаш ни казват, че момчетата трябва да играят с един вид играчки, а момичетата – с друг.

Вярно е, че по-голямата част от момичетата са склонни да играят по-тихо от момчетата, докато момчетата са склонни да играят по-активно и физически. Голямата част от проведените по този въпрос изследвания обаче показват, че предпочитанията към един или друг вид играчка се дължат на социалните роли на мъжете и жените в обществото, в което живеем, и които до известна степен ние, възрастните, сме приели. Изглежда, че ако момичетата играят с кукли, това е така, защото са свикнали да виждат как жените изпълняват определени задачи, докато момчетата предпочитат да играят с други видове играчки, защото виждат, че в обществото момчетата правят други неща.

Въпреки всичко това, когато детето започне да играе на около шестмесечна възраст, то не знае, че има вид игра, която е по-присъща за момичетата, и друга – за момчетата. Всъщност няма нищо лошо в това момче да получи като играчка комплект за почистване с метла и прахосмукачка, а момиче – кола с дистанционно управление. В този смисъл родителите трябва да предлагат на децата си всякакви детски играчки, независимо от пола им, и да ги оставят да решат с какво искат да играят. Може би с този малък жест ще помогнем за така необходимата промяна в нашето общество.

Традиционни детски играчки срещу електронни играчки?

Практически всички реклами на играчки, които гледаме по телевизията, ни показват най-новото поколение предмети с цветни лампички, бутони, които издават звуци при докосване, сложни механизми, силна музика и още много други неща, които обещават да бъдат идеалната играчка за всички деца. Истината е, че живеем в свят, в който сме заобиколени от технологии, и изглежда разумно тези постижения да се пренесат върху забавленията на най-младите членове на домакинството.

Но дали тази технология наистина прави детските играчки по-добри?

Проблемът с технологичните играчки е, че те често превръщат детето в обикновен наблюдател на случващото се, без да взаимодейства с играчката. По този начин играта се превръща в “докосвам един бутон и играчката издава звук” или “вижте красивите светлини, които излизат от този предмет, те дори променят цвета си”. Както можете да си представите, този тип играчки не позволяват на децата да експериментират със заобикалящата ги среда, нито пък насърчават въображението им, което в крайна сметка е целта на играта.

Поради всички тези причини традиционните детски играчки, които не използват технологии, не са по-лоши от играчките от ново поколение. Затова винаги е по-добре да подарите на детето топка или колело, отколкото притурка с бутони, звуци и светлини.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *