История на появата на иконите

   Първите известни изображения на икони, са създадени от византийските зографи и датират от 9 век. Най-големият разцвет на този вид иконопис е през XII-XIII век. Повечето изображения са създадени през този период от монашески зографи в манастира Света Екатерина на Синай. Те били в  голям формат и били предназначени да украсяват храмове или странични олтари, осветени в чест на изобразените върху тях светци.

 Традицията на биографичната иконопис е дошла от Византия през XII-XIII век. Най-старият такъв образ на пророк Илия, запазен на територията на Русия, се намира в църквата на село Вибути (XIII век). В древна Русия биографичната иконопис е била много популярна. Руските иконописци са създали своеобразна посока на националната култура. В композициите композиции са използвани сцени от Свещеното писание, текстове на Палея Толкова (изложения на старозаветни събития от създаването на света до царуването на Давид, различни от библейската интерпретация), разкази за чудеса.

В края на 15-ти и началото на 16-ти век московските художници, преди всичко иконописецът Дионисий, особено развиват теми за прославяне на руските светци. Такива икони са направени за Успенския катедрален храм в Московския Кремъл и за манастири.

Иновацията на Дионисий се изразява в дизайна на отличителните белези: картините нямат ясно разграничение, изобразените събития са свързани чрез логиката на повествованието, създавайки единен фон. През 16 век са изписани много агиографски икони, прославящи различните светци. Създадени са жизнените цикли на светци, канонизирани през X-XI век.

От втората половина на 16 век илюстрациите за Живота на Богородица стават широко разпространени. Най-популярните герои в иконописните композиции са Николай Чудотворец и Пророк Илия. За агиографските изображения на св. Николай Чудотворец е използвана информация от посмъртните чудеса на светеца, отдалечени във времето.

Агиографската икона на св. Сергий Радонежки съдържа 8 отличителни знака. Монахът е изобразен в централната част под кръста, в монашеско облекло. С дясната си ръка той благославя, в лявата си държи свитък с общинската монашеска харта.

Източник: Иконите.бг


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *