Каква е най – здравословната  разлика в годините между първото и второто дете?

Трудно е да изчислим коя е най – подходящата разлика в годините между първото и второто дете. След като роди първата си рожба, жената има нужда от почивка и време, за да възстанови тялото и организма си. Продължителността на този процес е строго индивидуална и зависи от възрастта и ежедневието на майката.

Също така, много родители не взимат под внимание дали първото дете е готово да приеме нов член в семейството и да се раздели с всичкото внимание, което е получавало досега. Всяка възрастова разлика има своите положителни и отрицателни аспекти.

Разлика около 2 години

Положителни аспекти

Рискът от съперничество помежду им значително намалява. Причината за това е, че първото дете е прекалено малко, за да има силно чувство за идентичност и да ревнува. Могат да общуват по-лесно помежду си и да споделят играчките си. Друг плюс е, че отглеждайки две деца едновременно, ще имате повече време за себе си в бъдеще.

Отрицателни аспекти

Отрицателните аспекти при тази възрастова разлика не са много. По-голямото физическо натоварване върху тялото на жената изисква по-дълго възстановяване. Интензивните нужди на малките деца като смяна на пелени, хранене и къпане, допълнително изтощават майката.

Разлика от 2 до 4 години

Положителни аспекти

Ако искате да се насладите на бебешките години на всяко едно от децата, то това е перфектната възрастова разлика.

Опитът, който сте придобили от първата си рожба ще ви помогне да се чувствате по-спокойна при отглеждането на второто дете. Вероятността да допускате грешки при отглеждането ще е по-малка. Първородното дете вече ще е по-самостоятелно и независимо. В същото време, интересите им ще бъдат много сходни и ще могат да се разбират и играят заедно.

Отрицателни аспекти

Голямото дете може да се почувства пренебрегнато докато се занимавате с грижите за по-малкото. Възможно е да си помисли, че има конкуренция между него и братчето / сестричето му.

Отделно, всяко има различни интереси и нужди, което допълнително може да натовари ежедневието ви.

Разлика от 5 до 7

Положителни аспекти

Вероятността по-голямото дете да се чувства изолирано при появата на ново бебе е много по-малка. Също така, каката/баткото може спокойно да ви помогне с грижите за новороденото ако се наложи. По този начин могат да изградят силна връзка помежду си.

Ако децата са от един пол и пазите някои детски принадлежности от първата бременност, то спокойно може да ги използвате, за да спестите средства и време за пазаруването на нови.

Отрицателни аспекти 

Подготовката за училище и първи клас може да е единственият ‚недостатък‘. Този период е от най-важните в живота на всяко дете затова трябва да отделите необходимото внимание на първородното. Ще се наложи да му помагате с домашни, да го водите и взимате от училите. Това ежедневно разпределяне на времето между децата може да бъде изтощително.

Разлика от 8 +

Положителни аспекти

Много често по-голямото дете се превръща в пример за подражание за малкото си братче или сестриче.

Спокойно можете да му споделяте какво чувствате по време на бременността  и кога имате нужда от почивка– то ще ви разбере! Освен това може да бъде добър помощник в къщните задължения.

Отрицателни аспекти

Колкото по-голяма става възрастовата пропаст между децата, толкова по-отчуждени ще бъдат те докато израстват. Това е нормално – все пак интересите им ще бъдат различни.

Както виждате има много фактори, които могат да повлияят на отношенията между първото и второто дете. Няма точна формула за  най-здравословната разлика във възрастта. Най – важно е да ги подкрепяте наравно и да не усещат, че гравитирате към някое от тях!

Източник: Детски магазин Комсед


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *