Кои са важните критерии в подбора на мебели за детска стая

Изборът на мебели за детска стая е много приятен и в същото време отговорен процес. Това е така за всички любещите родители. Детската стая е малък свят във всеки дом и затова, ако искате тя да е възможно най-красива, удобна, уютна и безопасна за обитателите й трябва да положите известни усилия това да стане. Ако се питате как, потърсихме отговора в сайта www.maxmebel.eu.

Екологичността на материалите е важен критерий за подбор на мебели за детска стая. За щастие, съвременните материали, използвани от добросъвестните производители на мебели, са хигиенични и не провокират алергии. И, все пак е по-добре, ако поискате от продавача сертификат за качество, преди да купите. Ако има такива, можете спокойно да изберете мебели, както от MDF, така и от ПДЧ. Тапицерията на меката мебел трябва да бъде възможно най-естествена, добре дишаща и трудно запалима.

Детските мебели трябва да са с високо качество, оборудвани с удобни фитинги, така че всички врати, чекмеджета и шкафове да могат лесно да се отварят и затварят, без усилие и без опасност от прищипване на детските пръсти. Само така детето ви ще може удобно и лесно да отваря и затваря, свеждайки до минимум възможността от нараняване.

Удобство и функционалност в мебели за детска стая

Колкото и грижовна да е майката, тя ще иска да напълни стаята на детето си с красиви, безопасни и полезни мебели. Тогава е важно да има мярка в количествата. В края на краищата е от значение детето да има свободно пространство за игри, движение, добро осветление с естествена светлина. Ето защо, ако детската стая е малка, трябва да я оборудвате само с най-необходимите неща – гардероб, легло, маса. По-добре е, ако става дума за модерни модулни мебели, които позволяват да спестите място, като използвате няколко нива, “подове” – легло отгоре, бюро отдолу, стълби от чекмеджета, легла, плъзгащи се едно под друго и други подобни комбинации.

Наред с това избраните от вас мебели за детска стая трябва да са подходящи за детето. Те трябва да са удобни за самостоятелно използване. Важно е, децата да могат лесно да стигнат до рафтовете с вещите си, без да се налага да се качват на стол и това да крие опасност от нараняване.

Леглото трябва да съответства на ръста на детето. То трябва да е достатъчно просторно и удобно за спокоен сън, а матракът да е ортопедичен. Бюрото и столът, на които ученикът прекарва много време в домашна работа, трябва да допринесе за формирането на правилна стойка, да отговарят на стандартите за височина, препоръчани от лекарите ортопеди.

Декорация на детска стая

Мебели за детска стая на момче или момиче

Обърнете внимание на това, дали детето обича да рисува или да спортува? Може да оформите образа на детската стая заедно с детето, водени от неговите интереси и въображение. И изобщо не е необходимо всички момичета да мечтаят за розова стая на принцесата, а момчетата да мечтаят за коли на син фон. По-големите деца пък могат сами да са сами дизайнери на своето лично пространство.

Противно на стереотипите, психолозите не препоръчват обзавеждане за детска стая с мебели от много ярки, крещящи цветове. Последните не допринасят за правилната почивка и спокойствие на децата, а дори обратното, могат да провокират агресия.

Дизайнерите от своя страна съветват да се избягват тъмните нюанси, защото те визуално намаляват пространството. Умерено ярки опции (металик, кайсия, люляк) или пастелни цветове, допълнени от ярки детайли (например възглавници, фоторамки, лампи) ще бъдат по-подходящи.

Може, също така заедно с детето си да помислите, върху общата тема на стаята. Такава може да е например пространство, пътуване, приказни герои и пр. По този начин може да изберете мебели, които съответстват на стила.

Вслушайте се в идеите и предложенията на вашето дете. Тогава и двамата ще харесате процеса по избор на мебели за детска стая. Резултатът – детето ще се радва да играе, учи и заспи в стаята, която сам си е измислил!


Posted

in

by

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *