Колко спестявания са ни необходими, за да вземем заем?

  Банките изискват все повече и повече изисквания към хората, които кандидатстват за ипотека. Преди няколко години собственият принос беше на ниво от 10%, сега в повечето случаи кредитополучателят трябва да има мин. 20% от собствения принос. Това обаче не са всички ресурси, които трябва да имате. Много спестявания също трябва да бъдат изразходвани за такси, свързани с кредити.

Няма да можем да кредитираме всички свързани такси и освен това не винаги е изгодно. И така, как изглежда кандидатстването за ипотека на практика? Колко спестявания са ни необходими, за да кандидатстваме за ипотека?

Ако купувате апартамент, трябва да вземете предвид редица допълнителни такси, които ще трябва да платите. Ако купите апартамент на вторичния пазар, няма да избегнете данъка върху гражданските сделки. НПК това е 2% от цената на недвижимия имот. Първоначално не изглежда много, но е достатъчно да го изчислите на примера на апартамент, за който ще платите 350 000 лева. След това трябва да платите 7000 на данъчната служба. Платецът на този данък е нотариус, така че трябва да сте подготвили необходимата сума за подписване на нотариалния акт. Важно е, че не плащате този данък, когато купувате недвижими имоти на първичния пазар.

Ако в сделката участва агенция за недвижими имоти, възнаграждението й също ще бъде няколко процента. Тук обаче няма правило – можете да отговаряте както на по-високи, така и на по-ниски цени. Колкото по-висока е цената на имота, толкова по-вероятно е да можете да договаряте тази такса.

Ипотека без кредитоспособност

   Собственият принос е голяма тежест за кредитополучателите, както и необходимото минимално ниво на доходите. Все повече хора търсят отговор на въпроса как да получат ипотека без кредитоспособност . Междувременно е невъзможно. Кредитоспособността е основното изискване при отпускането на този вид заем.

Вярно е, че нивото му се различава в зависимост от банките, още повече, че се влияе от много фактори: доход, размер на собствения принос, брой зависими лица, възраст и дори трудов стаж или вид договор. Въпреки това не се отпуска ипотека без кредитоспособност. Ипотечният заем е за много голяма сума, така че банката трябва да е сигурна, че потребителят ще може да го върне.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *