Кредитният цикъл – как да избегнете да ви хванат?

  Не можете ли да се справите с изплащането на задълженията си? Вземате ли един заем, за да изплатите друг? Разберете какво да направите, за да избегнете изпадането в дълга.

Финансовото ви състояние е доста стабилно, така че нищо не ви пречи да вземете малък заем за нов хладилник. Плащате вноските си редовно, когато изведнъж се окаже, че колата ви се е повредила. Ремонтът ще струва много, а вие нямате достатъчно спестявания. Така че решавате да вземете заем до заплата. За вас става все по-трудно и по-трудно да изплатите дълговете си, така че вземате нов заем, за да изплатите непогасените вноски. Току-що започвате да изпадате в дългова спирала.

Кредитната верига (известна още като дългова спирала) е явление, което става все по-често. Състои се в изплащане на едно задължение с друго. С опростени термини може да се каже, че хората, които попадат в дълговия цикъл, вземат повече кредити и заеми, защото не могат да се справят с изплащането на текущите вноски.

В резултат на това дългът става по-голям и по-трудно и по-трудно да го върнете. Какво да направя, за да не попадна в кредитната верига? След кой заем трябва да кажете стоп?

Вземете колкото можете да върнете

Преди да изтеглите друг заем или кредитна карта, уверете се, че изплащането на месечната вноска няма да бъде твърде голяма тежест за вашия бюджет. Къде е капанът?

Да предположим, че вноската по новия ангажимент ще бъде 100 лева. Смятате, че не е много, затова се съгласявате да вземете друг заем. Ако обаче имате няколко задължения и съберете всички вноски (дори тези от 100 лева), ще се окаже, че трябва да дадете на банките и заемите няколко пъти повече. Когато решавате да вземете друг заем, пребройте колко ще е сумата от всички вноски. Останалата сума трябва да е достатъчна за такси, храна, почистващи материали и други необходими разходи.

Източник: PSS BG


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *