Крем за лице

Хидратиращ крем за лице при проблемна кожа

Какви качества трябва да притежава един хидратиращ крем за лице?

Крем за лице
Крем за лице

На козметичния пазар, под формата на бяла козметика се предлага огромно разнообразие от кремове, флуиди и лосиони, целящи да се погрижат за дехидратираната кожа на лицето. За съжаление тези обещания не винаги се оказват реални, защото повечето продукти разчитат на мазнините, които създават погрешно впечатление, че кожата е овлажнена.

Вероятно сте попадали на хидратиращ крем за лице, който остава на повърхността, създавайки неприятно усещане. Допълнителен недостатък на този тип кремове е неприятният лъщящ ефект, който се различава значително от ефекта ‘’здрава и сияйна кожа’’. В много случаи прекалено мазните кремове са не само неприятни като усещане и визуален ефект, но и напълно неефективни, тъй като мазната им текстура не позволява на съставките да проникнат до сърцевината на кожата.

Оптималните качества, които трябва да притежава един добър хидратантен крем са:

  • Отлична абсорбираща способност
  • Перфектни защитни функции през целия ден
  • Дълготрайно действие
  • Лесно почистване в края на деня

Всички тези качества са необходими не само, за да се гарантира максимална ефективност на продукта, но и за да се избегнат някои неприятни последици, като запушване на порите, възпаление и зачервяване, неестетично лъщене и усещане за прекомерно мазна повърхност на кожата на лицето.

Отличните абсорбиращи свойства на един хидратиращ крем дават възможност на всяка молекула вода да достигне там, където нейните запаси са намалели или липсват напълно – в дълбоките слоеве на кожата. Само чрез дълбоко проникване в дермалните пластове, кремът наистина може да пренесе влагата до поразените сегменти. В противен случай имаме само повърхностно третиране, което освен неефективно, често причинява запушване на порите.

Перфектните защитни функции на хидратантния крем се изразяват в невъзможност на привнесената чрез крема влага да се абсорбира под влиянието на външни фактори, като влага на въздуха, силно слънце, замърсяване на околната среда и някои други неблагоприятни особености на средата. За да осигури защита, кремът трябва да проникне в дълбочина и в същото време да образува лек защитен слой на повърхността на кожата, който ще предпазва от всички тези фактори.

Дълготрайното действие на перфектния хидратиращ крем за лице се проявява по следния начин – хидрофилните съставки на крема следва да се преобразуват в гел при контакт с молекулите на водата, възпрепятствайки изпаряването на влагата от клетките на кожата. Допълнителен плюс е ако съставките на крема имат свойството да възстановят епидермалните липиди и да подсилят клетъчните стени.

Лесното почистване на крема от лицето е предпоставка за по-добро възприемане на хидрофилните компоненти, съдържащи се в другите продукти или в нощния крем. Ако кремът за лице е с твърде мазна текстура, той остава на повърхността на кожата, когато за нейното почистване се ползват по-деликатни средства. Това води до нужда от агресивни почистващи продукти, които от своя страна ще дехидратират кожата още повече.

Хидратиращ крем за лице може да се използва при всички проблеми на кожата, включително и при свръх функция на мастните жлези. Напълно погрешно е схващането, че овлажняващият крем е подходящ единствено за суха и старееща кожа, тъй като доброто овлажняване на дермата по естествен начин регулира функцията на мастните жлези и редуцира отделянето на себум, което проблем при мазната и смесения тип кожа.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *