За отговорността при смяна на щрангове

Смяна на щрангове в многожилищна кооперация се прави в два случая. Първият е когато срока на експлоатация е отминал, а вторият се налага при ремонт на жилището и някои промени в предназначението на помещенията. В първия случай отговорността е на всички собственици на жилища в кооперацията, а във втория – на собственика на апартамента.

Обикновено срока на експлоатация на щранговете е 25 години и след този срок те трябва да се сменят. Както наблюдаваме ситуацията в момента положението с щранговете е много зле. Общите хоризонтални и вертикални тръби в старите жилищни сгради са поставени преди повече от 50 – 60 години. Те са метални, защото на времето това е било най-доброто решение. Тези тръби са подходящи за ползване, но в рамките на експолатационния им срок.

С годините на ползване корозията е нанесла неповторими щети на тръбите. В резултат на това насъбралата се ръжда в тръбите забавя движението на топла и студена вода, както и движението на отпадните води. Видимо по тръбите има течове, които могат да причинят и наводнение.

Щранговете са обща собственост и отговорността за тяхната поддръжка е на всички собственици на жилища във входа. Ето защо на общо събрание те трябва да вземат решение за смяна на щрангове и да потърсят фирма за ВиК услуги.

Работата по смяната на тръбите е отговорна и това налага нейното професионално изпълнение. При този ремонт все по-често се използват тръби от полипропилен. Това е обяснимо с редицата предимства на материала. Той е икономичен, лек, траен, безопасен за здравето на човека, устойчив на топлина и не корозира. Полипропиленовите тръби са гладки и това не позволява да се задържат отпадъци по тях. Имат много дълъг срок на ползване.

Процесът на смяна на щранговете се състои в премахване на старите метални тръби и поставяне на нови. Цялостната смяна на хоризонтални и вертикални тръби ще ви бъде направена в един работен ден и това ще позволи да останете за кратко без вода. Освен това прах и шум из входа ще се разнасят само в деня на работата по щранговете. След приключване смяната на щранговете, работниците ще почистят старите метални тръби и строителните отпадъци. Освен това те ще ги извозят на определеното сметище.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *