Полезни трикове в работата

Поставете си краен срок

Според небезизвестния закон на Паркинсън всяка работа се разраства, докато напълно “изяде” времето, определено за нейното свършване. Противоотровата е почти очевидна: за да постигнем успех в нашите начинания, добре е да заделяме колкото може по-малко време. Естествено в разумни граници.

И тук намира оправдание принципът на всекидневното планиране, колкото и то да изглежда суха, скучновата и прозаична работа, което уж ограничавало нашата артистичност. Друг е въпросът, че без импровизации в делника е невъзможно да се постигне нещо трайно и свястно. Помислете си обаче сериозно: Дали без това планиране няма да проявите склонност да се разтакавате при изпълнение на по-трудните и особено на неприятните задачи?

Известно правило от психологията е, че когато над главата на човека не виси дамоклевият меч на крайният срок, той започва да мисли върху задачата не от гледна точка на времето за нейното изпълнение, а да гледа на нея през призмата на идеалното и осъществяване. По този начин той се оплита в мрежите на един ненужен перфекционизъм и в крайна сметка не му се удава да свърши и необходимото.

Вие непрекъснато притискате себе си, стремите се да постигнете съвършенство, но в действителност просто буксувате, тъпчете на място, заблуждавайки се, че правите нещо полезно. Единственият начин да прескочите този невидим трап е да си създадете навик да работите обратно на принципите на Паркинсън – поставяйте си краен срок за всяка задача, колкото и маловажна да е, и го спазвайте. Скоро ще забележите, че да се работи над напора на времето е не само полезно, но и приятно. Опитайте!

Как трябва да се държите, когато търсите нова работа?

Когато ви предстои среща с цел започване на нова работа, следвайте следната стратегия:

– Седнете тогава, когато ви поканят, добре изправени и облегнати на стола, без да скривате глава между раменете – жест, който много хора възприемат като отчаяност.
– Не кръстосвайте ръцете на гърдите, защото това говори, че желаете да поставите стена между вас и човека, с когото разговаряте.
– Никога не кръстосвайте крака, нито пък чупете пръсти – това е симптом на нервност.
– Ако придържате брадичката или си пипате ухото, това се възприема в повечето случаи като жест на несигурност и съмнение. Ако пък си търкате носа, това означава,
че лъжете.
– Като главно правило запомнете, че трябва да се държите спокойно, естествено, сигурни във вашите възможности.
– Много важно е на подобна среща да отидете добре облечени, с подходяща прическа, без никакви подробности, които да привличат погледа или да изглеждат изкуствени.
– Особено препоръчително е да бъдете въздържани.

“Дава се под наем”… но не така

Наблюдаваме една картина, която никъде по света не може да се види: доскорошният владелец на магазина се изнася, като оставя след себе си всичко, което не заслужава да бъде взето – бракувани вещи и купища смет. Ощастливеният собственик веднага слага на мръсната витрина обява: “Дава се под наем”. И… всичко е наред. Но не съвсем.

Как по света е решен този въпрос? Този, който се мести, оставя помещения, които светят от чистота, и добре написано обявление къде се е преместил. А представителите на свободните професии, например лекарите, оставят фирмичката си на входа на зданието, но на нея има една дебела ярко-червена линия и надпис: “Преместил се на… (следва новия адрес и телефон на лекаря)”. Добре почистените магазини ще бъдат наети по-рано, а мърлявите – само в краен случай, защото кандидатът за наемател трудно би се сработил с “мърляви хора”. Те не внушават доверие.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *