Приложение на декинг


Най-напред декинг се прилага на кейовете и палубите на корабите. През 90-те години героят на статията започва да се използва за проектиране на тераси. Водещи са японците. В това време започва да се ползва и за оформяне на тераси.

На кея и корабите се използва само влагоустойчив материал. Така на корабите и кейовете се появиха дъски от австралийски орех и махагон. Търси се също дърво с високо съдържание на смоли като кемпас. Смолата в тях е естествен полимер като каучук. При накисване на дървото, смолите блокират пътя на влагата в неговите клетки. Така то не гние под натиска на вълните.

Дървесината, използвана за декинг, е твърда. Характеристиката показва минимум пори в материала. За водата няма вход. Течността се използва, за да се изтласка въздух от строителните основи и почти няма капсули с течност в него. Ето защо твърдата дървесина е тежка и има повишена плътност.

Терасовият декинг започна да се прави от лиственица, кедър и дъб. Те са с по-ниска устойчивост на влага спрямо екзотичните видове. За да издържат на условията в градината, особено ако терасата е покрита, това е достатъчно. При открити настилки плочите се импрегнират допълнително с влагоустойчиви компоненти. Основният трик на водоустойчивост е монтирането на покритието. Дъските са прикрепени към основата с пролука между тях. Липсата на паркетни ключалки позволява на водата да тече между елементите на декинга.

Влагата напуска структурата, прониквайки в почвата. На кейовете водата тече директно във водоема. Настилката има леко заоблени ръбове. Тя може да бъде изработена от обработена дървесина или масивна дървесина, използвана в естествен цвят или оцветена, а после се лакира. Последното допълнително предпазва материала от влага. Като цяло всеки продукт има различни видове.

Първоначално дървени, градинските плотове стават полимерни с времето – дървесно-полимерен композит. Композитът се смята за комбинация от материали от различно естество, които се оказаха заедно единствено поради идеята на човека. Човекът сътвори продукти с уникални свойства.

Градинският декинг трябва да се вентилира, за да не се образуват плесени и гъби. Каквото и да е дървото в покритието, неговата основа е направена от полипропилен. Това намалява разрушителното въздействие на влагата върху подовото покритие.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *