Роклите на дамите от 16-ти до 21-ви век!

Дамска рокля
Дамска рокля

През човешката история роклите претърпяват голямо развитие. От обикновени парчета кожа съшити само с кожени върви, в началото на човешкото развитие, с времето те еволюират и стават това, което са днес. Изработвани от различни платове те правели жените все по-красиви и желани от мъжете.

Истински бум и промяна в развитието си роклята претърпява през 16-ти век.

Тогава тя става главно облекло за жените. Разделена на две части, тя получава долна част във формата на рамка изработвана от дърво или китови кости, върху която се поставял плата. Най-често плата бил вълнен, а по-заможните използвали памучен плат или коприна за своите рокли. Този дизайн се запазил до края на 19-ти век, когато индустриалната революция позволила производството на различни видове плат, като същевременно ги направила по-евтини за производство. Това дало тласък на производството на дрехи като цяло, съответно и на дамските рокли.

В началото на 20-ти век роклите претърпели истински ренесанс и започнали да променят своя дизайн. Появили се първите дизайнерски къщи, които започнали да изработват различни модели рокли и да експериментират с техните кройки, както и с различни видове платове. Увеличилите се покупателни способности на дамите и появата на средната класа довела до масовото производство на дрехи и така роклите станали широко разпространени.

До края на 20ти век дамската рокля затвърдила своето място и вече станала символ на жената и нейната женственост. Във всеки магазин за дамска конфекция е било възможно да се намерят рокли с различни размери и цени.

С появата на интернет и електронните транзакции продажбата на дрехи онлайн станала лесна и възможна.

Това довело до появата на различни виртулани магазини, които започнали продажбата на рокли online, като например Evizabg.com. Това е пострещнато с голям ентусиазъм от много жени, които нямат време да обикалят магазините и да избират дрехи. Роклите online стават още по-лесни за закупуване от модерната жена, която има все по-малко време и възможност да обикаля магазините в търсене на перфектната рокля, а закупуването й от виртуален магазин позволява да й бъде доставена до вратата й.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

One response to “Роклите на дамите от 16-ти до 21-ви век!”

  1. маркови италиански платове Avatar
    маркови италиански платове

    Тук се вижда много добре развитието на роклите и днес размерите с доста по- мали.С изключение може би сватбените рокли, където някои дами желаят да изглеждат на малки принцеси, с едни тортести рокли.Хубаво е да се види развитието и да се отбележат някои орнаменти,които и днес се иполсват масово.Очакваме и други ваши статии.Роклите от ренесанса са униклани.Гледйки един филм направен за историята на тези векове е важно да се изпипат всички детайли по дрехите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *