Съвети за грижа за спалното бельо

В тази статия ще бъдат обобщени едни от най-популярните въпроси, свързани с грижите и поддръжката на спалното бельо.

  1. Достатъчно ли е само редовно да се проветрява спалното бельо? Не, защото бактериите и микробите изчезват само при изпиране. Въпреки това, разтръскването и проветряването сутрин има смисъл също, така можете да се отървете от влагата, натрупани през нощта, както и от микрочастиците кожа и коса.
  2. Суши ли се бельото в сушилнята? Отговорът зависи от препоръките на производителя и грижите за конкретния материал. Обикновено памучното бельо може да се изсуши в сушилня, което го прави дори по-меко. За предпочитане е синтетичните продукти (например, микрофибър) да се изсушават на въздух.
  3. При каква температура се перат чаршафите? В по-голямата си част дрехите могат да се перат при температура 60 ° С. Това е оптималната температура, при която умират микробите. Ето защо, не купувайте спално бельо, което може да се измие при температура не по-висока от 40 ° С. Ако имате съмнения, просто погледнете запечатания етикет, който описва правилата на грижите.
  4. Как се пере спалното бельо? Не, това не е необходимо, тъй като микробите вече са убити при температура от 60 ° С. Ако все още искате да се застраховате, проверете дали можете да изперете прането си при температура от 90 ° С. Като правило памучното бельо може да издържа на по-високи температури, за разлика от синтетичния памук, който се свива по-бързо. При температура от 90 ° C е възможно и обезцветяване на боите, отстраняване на пайети или отпечатани детайли.
  5. Използва ли се омекотител при изпиране на спално бельо? По-добре не, тъй като при употреба на омекотители плата става по-твърд и няма да абсорбира влагата. Ароматите, съдържащи се в тези химикали, могат да причинят главоболие или безсъние. За да запазите мекотата на прането, вместо това, можете да използвате половин чаша оцет. Миризмата му ще изчезне по време на процеса на пране.

Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *