Тинейджърска или детска стая в стил таванско помещение

На пръв поглед дизайнът на детската или тинейджърската стая в стил таванско помещение в много отношения напомня на таван или склад, но след като се вгледате по-внимателно, можете да видите колко добре е проектиран и удобен интериорът.

Стаите за деца или тинейджъри в мансарден стил са просторни, добре осветени и модерни.

Особено интересен е дизайнът на стаите с високи тавани, открити греди и комуникации, които се виждат. Въпреки, че на пръв поглед изглежда, че такова изпълнение не изисква голям бюджет, всъщност таванското помещение е един от най-скъпите за реализиране интериорни стилове.

 

Пространствено планиране

Правилното разпределение на пространството ще осигури функционално, удобно за учене и игри, жилищно пространство. Когато се правят стаи за деца на възраст под 13 години, се препоръчва използването на по-ярки акценти. Нека не забравяме, че децата растат бързо, затова е по-добре да се откажете от прекалено детинския декор.

 

Избор на цветове

Основният цвят на таванското помещение е кафявият, който се съчетава с бели, сини и червени цветове. В някои варианти може да има и зелени оттенъци. Когато избирате цветове, уверете се, че броят им не надвишава три. Не забравяйте, че таванското помещение има тенденция към простота.

 

Декорация на стените, таваните и подовете

В детската стая е по-добре да се откажете от бетонния под, като го замените с ламинат или паркет с груба текстура. Не използвайте вълнени килими, а също и килим по периметъра на цялата стая. Дървеният под трябва да се вижда. Таванът в стила на таванско помещение е най-добре да бъде в бежово или сиво, така че да придава усещане за непълнота, но в същото време да изглежда уютно. Някои дизайнери предпочитат да използват и дървен таван.

Стените в този промишлен дизайн играят ролята на акценти. По правило това са тухлени или бетонени „голи“ повърхности. В апартамента можете да изберете и зона, която да декорирате така, че да изглежда полузавършена.

 

Изберете минималистични мебели.

Леглото е по-добре да бъде единично под формата на паралелепипед. Рафтовете могат да бъдат за вграждане. Вместо обемисти шкафове, използвайте вградени системи за съхранение. За стелажи за книги може да  използвате тесни високи шкафове. Желателно е всички мебели да са издържани в една и съща цветова схема. В зоната за учене поставете удобно бюро и стол с крака. По-добре е да се откажете от мебелите на колела.

 

Осветление

Малките лампи, разположени на различни места, са добре дошли. Желателно е светлината да е мека и топла. В областта за четене, обаче, е важно да се осигури ярка светлина. Наличието на отделни ключове ви позволява удобно да регулирате степента на осветяване. В ролята на функционален декор можете да използвате черна настолна лампа.

 

Текстилен дизайн

Ролята на завесите в интериора в стил таванско помещение се изпълнява от ролетни щори.

Отличен избор ще бъдат и памучни или ленени завеси, направени от естествен неизбелен лен. Спалните комплекти, одеяла и възглавници от естествени, памучни тъкани, е много популярно в съвременния интериор. Заложете на текстилни изделия като спално бельо, карета, покривала за легло и декоративни възглавнички от натурални материи.

 

В допълнение към уникалния външен вид и ясно изразената текстура, текстилът в тавански стил се характеризира с абсолютна хипоалергенност и пропускливост на въздуха. Натуралният текстил е в състояние да неутрализира отрицателното въздействие на статичното електричество и регулира нивото на влажност в помещението. Използвайки естествени материали в декорацията и текстилния дизайн, можете да реализирате не само стилен, но и комфортен интериор.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *