Църковен брак – благословен от Бог съюз


Истинските християни изпитват необходимостта да осмислят съюза между мъжа и жената с църковен брак, благословен от Бога. Този брак не ограничава перспективата на земния живот. Това е не само благословено съжителство между мъж и жена и продължаване на човешкия род, но преди всичко е духовно дело.

Съпрузите, преминавайки през обикновените за всеки брак етапи, се издигат на висотата на единството на духовното и душевното. Това единство се запазва и след смърта им. В езичеството няма такова разбиране. Така на основата на осмислените съпружески връзки постепенно се налага църковната благословия на брака. Към 17-ти век църковният брак е формализиран в този вид, какъвто е сега в православните храмове. Въобще, Венчание е единственото тайнство, което има огромни разнообразия от форми.

Има случаи когато единият от съпрузите е невярващ човек, но от любов към половинката си се просвещава за християнството и се подготвя за Венчание. Тайнството за такива съпрузи е допустимо. Този съпруг, който е близо до Христос, напълно може да стане източник на светлина към Бога за другия. Има много примери, при които от любов към своята половинка човек прави най-важната си стъпка в живота – стъпката към Христос. Църквата цени и трепетно пази всичко, което се случва в брака, и също толкова решително и безкомпромисно се отнася към това, което се случва извън него.

Църковният брак е личен, интимен договор между тях и Бог. Понякога съпрузите желаят сами да се вречат пред Всевишния, а не да споделят този обред с близките си. Това е тяхно право, защото понякога близките се отнасят негативно към църквата.

За християните подготовката за Венчание не се отличава от подготовката към другите тайнства. С изключение на това,че трябва добре да си помислят готови ли са да приемат своя съпруг или съпруга с всичките негови или нейни недостатъци, страсти и проблеми. Човек трябва да е наясно какво избира за себе си.

Когато всеки е готов да се свърже с другия, въпреки недостатъците, които има, то тогава са готови за църковен брак. Ако някой от съпрузите разчита, че всички недостатъци в другия ще изчезнат, а всичко, което го радва ще се увеличава, то всичко съвсем скоро ще бъде наобратно.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *