5 важни съвета за организация на рожден ден

Скоро организирах парти по случай рожден ден на моя много добра приятелка и направо се разсипах от работа. Въпреки всичко крайният ефект беше повече от добър и Валентина (приятелката ми) остана супер доволна от видяното.

Всичко това ме провокира да напиша тази статийка, в която ще дам пет важни съвета за организацията на тържество по повод рожден ден, имен ден или друг готин празник. Ако срещнете някакви затруднения пишете тук в блога и ще гледам да ви помогна с каквото мога.

1. Напечатайте покани за гостите. Това е много свеж подход да кажете на някой, че е желан на партито ви. Повярвайте, че вашите близки и приятели ще оценят старанието. Ако пък нямате време и пари за производство на печатни картички, то нарисувайте ги на компютъра и пращайте по мейла или социалните мрежи.

2. Постарайте се да приготвите вкусна храна. Изненадайте гостите си с някоя екзотична трапеза и станете център на вниманието. Разнообразете менюто като го замените с нещо нетипично. Вложете максимум усилия в декорацията на масите и помещението, в което ще празнувате.

3. Купете балони, парти шапки, конфети и всичко, което става за забавление. Ако пък искате да създадете автентичен български празник акцентирайте върху фолклора, народната музика, битовата атмосфера и националната кухня.

4. Осигурете достатъчно място за танци. Хората обичат да танцуват, така че подсигурете максимално пространство, за да покажат възможностите си. Пускайте музика от всякакви стилове.

5. Тортата със свещи е абсолютно задължителна независимо на колко години ставате. Именно тази част от празника е най-приятна за околните, така че не ги решавайте от якото шоу.

Разбира се, мога да пиша още часове относно организацията на рожденни дни и прочие забави, но ще спра дотук, тъй като стана време да заспивам. Приложете напътствията ми на практика и няма да сбъркате, гаранция Франция, както казват хората.

6 трика за печено месо на скара

Месото за скара трябва да бъде овкусено предварително, така че да попие сместа и да бъде готово за консумация. Има най-различни техники за овкусяване, но аз ще споделя шест от най-често използваните в България и не само. Надявам се кулинарните ми съвети да допринесат за вкусното ви хранене.

Ето ги и моите малки трикове:

1 – Поне два дни по-рано накиснете свинското месо в соев сос и подправка ”Пикантина” – барбекю. Дръжте сместа в хладилника и бъдете готови да я използвате по всяко време.

2 – Ако печете ребра на скара намажете ги с мед и ги дръжте в прясно мляко и соев сос. Разбира се, имате опцията да добавите ситно нарязан лук. Внимавайте с осоляването, тъй като соевия сос е солен.

3 – Пилешкото месо на скара ще придобие чудесен аромат ако го накиснете в соев сос и зеленчукова пикантина.

4 – Ако не искате рибата да залепне за скарата, намажете предварително с олио и дори лук в случай, че обичате. Резултата е доказано добър.

5 – Преди да печете намажете скарата със сланина. Така месото било то свинско или пилешко, ще придобие по-добър вкус.

6 – Свинската пържола се обръща само веднъж, за да не загубят своята сочност.

За гарнитура на гореописаните ястия може да използвате всички видове зеленчуци и някои зърнени храни. Всичко зависи от вкусовите ви качества и желания. Оризът, картофите, домати, краставици и други са една идеална добавка.

Това бяха шест мини кулинарни трика за приготвяне на свинско, пилешко и риба на скара. Ако следвате тези хитринки, които дадох по-горе то със сигурност ще хапнете вкусно и сито. Комбинирайте месните ястия с чаша студена бира или охладено бяло вино.

Ще споделя с вас още тайни на кулинарното изкуство, а до тогава ви желая да се храните качествено и най-вече здравословно.

Полезни трикове в работата

Поставете си краен срок

Според небезизвестния закон на Паркинсън всяка работа се разраства, докато напълно “изяде” времето, определено за нейното свършване. Противоотровата е почти очевидна: за да постигнем успех в нашите начинания, добре е да заделяме колкото може по-малко време. Естествено в разумни граници.

И тук намира оправдание принципът на всекидневното планиране, колкото и то да изглежда суха, скучновата и прозаична работа, което уж ограничавало нашата артистичност. Друг е въпросът, че без импровизации в делника е невъзможно да се постигне нещо трайно и свястно. Помислете си обаче сериозно: Дали без това планиране няма да проявите склонност да се разтакавате при изпълнение на по-трудните и особено на неприятните задачи?

Известно правило от психологията е, че когато над главата на човека не виси дамоклевият меч на крайният срок, той започва да мисли върху задачата не от гледна точка на времето за нейното изпълнение, а да гледа на нея през призмата на идеалното и осъществяване. По този начин той се оплита в мрежите на един ненужен перфекционизъм и в крайна сметка не му се удава да свърши и необходимото.

Вие непрекъснато притискате себе си, стремите се да постигнете съвършенство, но в действителност просто буксувате, тъпчете на място, заблуждавайки се, че правите нещо полезно. Единственият начин да прескочите този невидим трап е да си създадете навик да работите обратно на принципите на Паркинсън – поставяйте си краен срок за всяка задача, колкото и маловажна да е, и го спазвайте. Скоро ще забележите, че да се работи над напора на времето е не само полезно, но и приятно. Опитайте!

Как трябва да се държите, когато търсите нова работа?

Когато ви предстои среща с цел започване на нова работа, следвайте следната стратегия:

– Седнете тогава, когато ви поканят, добре изправени и облегнати на стола, без да скривате глава между раменете – жест, който много хора възприемат като отчаяност.
– Не кръстосвайте ръцете на гърдите, защото това говори, че желаете да поставите стена между вас и човека, с когото разговаряте.
– Никога не кръстосвайте крака, нито пък чупете пръсти – това е симптом на нервност.
– Ако придържате брадичката или си пипате ухото, това се възприема в повечето случаи като жест на несигурност и съмнение. Ако пък си търкате носа, това означава,
че лъжете.
– Като главно правило запомнете, че трябва да се държите спокойно, естествено, сигурни във вашите възможности.
– Много важно е на подобна среща да отидете добре облечени, с подходяща прическа, без никакви подробности, които да привличат погледа или да изглеждат изкуствени.
– Особено препоръчително е да бъдете въздържани.

“Дава се под наем”… но не така

Наблюдаваме една картина, която никъде по света не може да се види: доскорошният владелец на магазина се изнася, като оставя след себе си всичко, което не заслужава да бъде взето – бракувани вещи и купища смет. Ощастливеният собственик веднага слага на мръсната витрина обява: “Дава се под наем”. И… всичко е наред. Но не съвсем.

Как по света е решен този въпрос? Този, който се мести, оставя помещения, които светят от чистота, и добре написано обявление къде се е преместил. А представителите на свободните професии, например лекарите, оставят фирмичката си на входа на зданието, но на нея има една дебела ярко-червена линия и надпис: “Преместил се на… (следва новия адрес и телефон на лекаря)”. Добре почистените магазини ще бъдат наети по-рано, а мърлявите – само в краен случай, защото кандидатът за наемател трудно би се сработил с “мърляви хора”. Те не внушават доверие.

Как да боядисаме косата си

Цветът на косата е много важен, но не е необходимо да се харчи цяло състояние, за да я боядисате при фризьор. Опитайте се да свършите това сами!

Какъв цвят?

Жените, които никога не са си боядисвали косата, трябва да опитат най-напред какъв цвят им отива, като използват шампоан оцветител. Друга възможност е да се използва боя, чийто цвят е близък до естествения.

Златната коса

Когато използвате светла боя, за да освежите русите си коси, винаги добавяйте към сместа малко вода, която прави цвета по-естествен, и я нанесете с четка.

Колко дълго да държим боята?

Обикновено дръжте боята на половината от времето, което е посочено на опаковката, защото често пъти косата прегаря. Винаги можете да се боядисате допълнително, но не можете да възстановите бързо прегорялата си коса.

Прошарени коси

Пробийте отвори в плувна шапка и издърпайте кичури през тях. Намажете ги с един тон по-светла боя от естествения ви цвят. Резултатът обикновено е много приличен и никой няма да разбере, че не ви е боядисвал някой майстор-скъпчия!

– Опаковката на боята не може да предскаже как ще изглежда косата ви след боядисване, затова първо пробвайте върху едно малко кичурче.
– Боята се нанася върху чиста, суха коса.
– Ако белите ви коси не са толкова много, боядисайте ги с по-светъл цвят и дръжте боята по-кратко време. Ефектът е освежаване на косата.
– Боядисвайте си косата всеки месец, като най-напред нанесете боята върху корените и оставите да действа в продължение на 20 минути, след това я разрежете
хубаво с гребен и оставите да действа още 5 минути.

Индъстриъл рок стилът

На хоризонта на музикалния ъндърграуд проблесна новото мистериозно рокчудовище – “индъстриъл”. Това странно направление в рока днес безспорно е паролата за любителите на твърдата музика и почитателите на нетрадиционното мислене. В този доста особен свят вече се появиха многохилядни фенове, готови да бъдат безрезервни привърженици на “по-странни” групи. Бласъкът на “индъстриъл” – рока се прокрадва, макар и в латентна форма.

Значимите нови течения имат една и съща съдба – най-напред ги посрещат на нож и въобще категорично ги отричат, а после музикалните експерти ги утвърждават, рекламират и толерират като поредно масово обезумяване. И в случая самите рокформации, създавайки напарвлението “индъстриъл” – тази динамична, в много случаи себична и нямаща нищо общо с приетите норми музика, съществуват още отпреди десетилетие. Навярно корените на явлението трябва да търсим още в “плу-таум” музиката, пънка, грайнд-кора, хеви и детметъла. Още в онова начало, когато новообразуваните пънк рокерски групи, едва научили се да държат китарите, забъркват някаква доста странна приумица от грохот, електронен произволен шум, буквална тресня, която едва ли би могла да мине дори и за рок, но нафуканият имидж, ексентричното облекло, погледът на абсолютни непукизи и безкомпромисните текстове все пак привличат вниманието на и без това изгладнелите за нещо “по-така” рокфенове.

Като резултат от челния сблъсък на различните стилове направления в рока се явяват и много нови групи навсякъде в Европа, Щатите и естествено в Източна Европа, където рокмузикантите имат вече пълна възможност за самоизява. Към всеобщо приетите форми на рока те прибавят и хрумвания, като звук от парен локомотив, ужасяващ шум от сблъсък на автомобили, рушащи чукове и срутване на сгради. Не по-малко са използваните ефекти и ударите на метални предмети, които ритмично поддържат китарния грохотен саунд, напомнящ проповеди за насилие, нацизъм, подтик към самоубийство и сексуални похищения. Изригва една нова музикална революция, включваща грухтящи рокиндустриалци, нойз-терористи, мрачни психари и налудничеви рокманиаци, както и експериментиращи стиловите направления дет метъл и класическа опера. Общото е умението им да рушат представите и да замъгляват границите на онова което е приемливо, и онова, което не е, оставяйки най-вече металните китарни рифове да доминират в тяхната музика. Всички тези ексцентрични в рокиндустрията все пак остават новатори, завладени от новото съвременно звучене, експеримента и ако се налага, късането на наложените с годините стереотипни еталони. Може би затова няма да откриете поезия в текстовете им. Но не се притеснявайте. Оставете се на тяхната отнесена поетична вълна и ако искате да разберете смисъла на “индъстриъл”, просто забравете за всички норми и дефиниции и нека чувството ви за ритъм да ви води. Тогава всичко си идва точно на мястото.