Алпинеум в градината – алпийският акцент в озеленяването

Създаването на алпинеум е популярна градинска техника за създаване на красив и отличаващ се акцент в градини и дворове. Обикновено се внедрява в по-големи зелени площи, но има конкретни трикове, които могат да се използват, за да се приложи успешно и в ограничени пространства.

Какво представлява алпинеумът, защо е толкова популярен и как може да приложим техниката у дома? Нека това четиво бъде гид, който да ви преведе през отговорите на тези въпроси.

Що е то алпинеум и защо е толкова популярен

Ако не сте любител градинар или професионален озеленител, най-вероятно думата не е от първите в речника ви.

Алпинеумът представлява отделен зелен кът, в който е направена комбинация от скални и каменни елементи със зеленина, която е характерна за алпийските релефни зони. Това е класическият вариант, който с времето се видоизмени и към момента за създаването на алпинеуми се използват и растения, които нямат нищо общо с планинския скалист релеф.

Обичайно е лесен за поддръжка, тъй като характерните алпийски растения са доста издръжливи на атмосферните условия и не са толкова придирчиви откъм среда, споделят от UniGarden-bg.com.

Целта е една – да се създаде планински акцент в градината, двора, парка или каквато и да е друга зелена площ. Това е наистина ефектен начин за привличане на вниманието и за създаване на различна обстановка в екстериора на домове, вили, офис сгради, ресторанти, кафенета, заведения и т.н.

Как да изградим алпинеум в градината

Много хора избират алпинеума като основен акцент в градината и съответно избират да го поставят на централно място. Специалистите обаче съветват такива елементи да се разполагат в периферията на зелените площи.

За изграждането на алпийския кът ще са ви необходими камъни в различни размери, като за най-внушителна визия задължително се включват и големи камъни с вид на скални късове. Така ще постигнете възможно най-естествена естетика, имитираща природния алпийски релеф. Освен малките декоративни камъчета, останалите камъни трябва да са вкопани на около три-четири сантиметра в земята.

Може да се изградят няколко етажа с камъни. В такъв случай се използват специфични техники за предотвратяване на свличане при обилни валежи.

Засадете по-високите растения по такъв начин, че да не засенчват по-ниските. Хубаво е алпинеумът да е осветен пряко от слънцето през по-голямата част от деня. При прокарване на място за растенията, изкопавайте дупки малко по-големи от техните коренови системи. Нека те да не са на дълбочина, по-голяма от тази в саксиите, в които са били.

След засаждането добавете около 2.5 см градински пясък, чакъл или мулч, което ще помогне за запазване на влагата в почвата и намаляване растежа на плевелите.

Ако искате да имате професионално изграден алпинеум, UniGarden-bg.com са спецове в подобни озеленителни услуги.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *