До какво води системното нарушавана на диетата на хранене при болните от диабет?

Захарният диабет е едно от заболяванията, които през последните години бележат връх. Ако обърнем внимание на променящия се начин на живот на хората, ще открием връзката между бързите темпове, вредните храни, стресът и захарната болест.

Броят на диабетиците се покачва непрестанно и статистиката ясно показва влошаващата се тенденция.

Малцина обаче се замислят до какво би се стигнало, ако редовно се нарушават нормите на хранене.

Рисковете на лошия контрол на кръвната захар

Това, което се случва е именно нарушаването на контрола.

Това означава, че не се поддържат оптимални нива на кръвната захар. Човекът с диабет всъщност не страда от високата кръвна захар реално. Той страда от последиците от трайното повишаване на кръвната захар.

Според специалистите ендокринолози захарната болест е равносилна на сърдечно-съдово заболяване, особено тип 2, при който е налице затлъстяване в преобладаващата част от случаите. Така се появяват съдови усложнения, било то на малките или на големите съдове.

В дългосрочен план води до сърдечно-съдови инциденти, което е в действителност най-притеснителното.

Статистиката казва, че всеки човек с диагностициран диабет, има по-малка продължителност на живота. Диагнозата ни отнема средно по 8 години, от това, което бихме могли да имаме като време, ако не страдахме от тази болест.

Ако развием сърдечно-съдово заболяване, това би ни отнело още 3-4години. Общо това означава, че системното нарушавана на диетата на хранене при болните от диабет може да съкрати продължителността на живота с близо 12 години.

Забранени храни за диабетиците

Задавайки си въпроса какво не трябва да ядат диабетиците, много от болните и техните семейства всъщност се питат кои са храните с ниски количества на бързи въглехидрати.

Диабета в цифри

Данните са валидни не само за България, но и за целия свят. У нас има повече от 450 хиляди болни от захарна болест. Едва 10% от тях са с тип 1 – предимно млади хора, приемащи инсулиново лечение. Останалите 90% са с тип 2, които са на таблетни или на инжекционни форми лечение.

Доказано е, че в периода на разболяване от диабет има отделни етапи.

Традиционно се започва със затлъстяване, развитие на метаболитен синдром и диагнозата обичайно се предхожда от средно 4 години непостоянни нива на кръвната захар. Това се нарича предиабетно състояние, което най-често води до развитие на захарен диабет тип 2.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *