Бърз преглед на най-важното за съставката хистидин

За да стигнете до това четиво, най-вероятно вече се интересувате от това какво представлява тази съставка и защо е необходима на тялото.

Това е аминокиселина, която дълго време се спрягаше като частично есенциална, тъй като вярванията бяха, че е напълно необходима на човешкия организъм само в най-раните етапи от неговото развитие. Последни проучвания обаче отнасят съставките към незаменимите, поради важността ѝ за протичането на няколко метаболитни пътеки в нашето тяло. Какви са нейните функции и защо се нуждаем от нея, предстои да бъде изложено в следващите редове.

Основна информация за хистидина

Както стана ясно, това е нещо като полу-есенциална аминокиселина, която не можем да си набавим, освен чрез консумиране на определени храни или добавки. Т. е. необходимо е съставката да дойде от някакъв външен източник, за разлика от ситуацията при заменимите аминокиселини, които могат да се синтезират самостоятелно от телата ни. Всъщност, при възрастните организми се произвеждат минимални количества от киселината.

Каква е ролята на хистидина за поддържане на здравето

Като протеиногенна аминокиселина, едно от основните ѝ значения е на прекурсор на протеините. Това означава, че тя е част от изграждащите белтъчините единици, а от там – има значение за формирането на мускулната маса.

Аминокиселината има значение за множество витални процеси. Тя е необходима за растежа на организма, за регенерацията на тъканите, поддържане на миелиновите обвивки, предпазващи нервните клетки и още… Тя се метаболизира до невротрансмитера хистамин – компонент, който има особено значение за поддържане на имунитета и нормалната секреция на стомашни сокове.

Освен това този органичен компонент ни е необходим, за да произвеждаме кръвни клетки, както и за предпазване на тъканите от увреждания, причинявани от токсичността на радиацията и тежките метали.

Смята се, че може да покаже имуномодулиращи свойства и антиоксидантна активност. Искате да подхраните имунитета си и да помогнете на тялото си да се справя със заплашителния оксидативен стрес? Потърсете хранителна добавка с хистидин цена във водещ онлайн магазин за спортни стоки Workout.bg

Някои хора използват съставката за третиране симптомите на ревматоиден артрит. Освен това тя помага за защитата на нервните клетки и се използва за растежа на тъканите и поправяне на увредените такива. Хистидин помага за производството на достатъчно количество карнозин.

Използва се при ставни болки, алергии, високо кръвно налягане, когнитивни затруднения, за поддържане здравето на сърцето и при стомашни язви.

Тъй като се ресинтезира в мускулите до карнозин, приемът му следва да доведе до повишаването на неговите нива. Карнозинът предпазва от мускулни травми и подобрява възстановителния процес след тежки тренировки. Затова любителите на фитнеса като тези в Workout.bg знаят много добре какви са ползите от приема на хистадин и ги имплементират в своите тренировки.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *