Адвокатски услуги в София

Издръжка на дете – 3 съвета за завеждане на дело

Човек никога не е подготвен за провал в семеен план. Това е момент, който те поваля на земята и те кара да си мислиш, че няма сила на света, която отново да те вдигне на крака.

Освен всички главоболия около развода, имаме наличие и на дете, за което трябва да се полагат грижи. Макар и самотен, от човека с родителски права, се изисква да създаде достойна личност от нищо не подозиращото дете, което му е присъдено.

В съвременния свят всяка качествена грижа струва скъпо, а покрай децата парите никога не стигат. Поради това, във финансовото обезпечаване на детските нужди трябва да участват и двете родителски страни.

Адвокатски услуги в София
Адвокат за консултация по семейно право https://sbklaw.bg/semeino-pravo/

ТОП съвети

След развод най-често детето бива присъдено на майката, защото съдът зачита, че връзката майка-дете не бива да бъде прекъсвана. Бащата получава родителските права едва тогава, когато се внесе достатъчно добра обосновка, че майката изпитва имуществена и финансова невъзможност да се грижи за рожбата си.

Ето какво съветват специалистите за внасянето на искова молба в съда.

Съвет #1: Винаги се подсигурявайте с подписани споразумения.

Това е съвет във връзка с това да не разчитате прекалено много на постоянството на ответната страна, която трябва да внася издръжка за детето. Защо?

Например, понякога майката допуска грешката да се довери прекалено много на бившия си съпруг да е редовен в паричните преводи в интерес на детето. В резултат на това, тя не изисква съдебно решение за вноските.

Съветът на специалистите от SBKLaw.bg е да се извади поне извънсъдебно споразумение, в което да се впишат ясни граници като размер на сума и срокове за изплащането ѝ. Така се гарантира една сигурност, която в някакъв момент може да помогне.

Съвет #2: Претендирайте за реален размер издръжка.

На този въпрос може да се отговори чак след като наетият от вас адвокат успее да се запознае с всички подробности около вашия казус. Размерът на издръжката далеч не зависи само от доходите на онзи, който трябва да я изплаща.

Главно, сумата зависи от това дали детето има някакви специални нужди, които трябва да се обезпечават. Например, такива може да са лекарства, лечебни процедури, курсове, уроци, тренировки и т.н.

Съвет #3: Не отлагайте.

Най-често при завеждането на иск за детска издръжка, минава технологично време от момента на раздялата между двамата родители до началото на исковата молба. В този период издръжка не се плаща и това нарушава правата на детето.

В такъв момент, има вариант да се подаде и иск за издръжка за минал период. Съдът признава  само последната една година като минал период и назначава изплащане само за тези последни 12 месеца.

Затова съветът на специалистите от SBKLaw.bg е да не се бави и ден повече искът за издръжка, когато усетим несигурност в бившия си партньор.


Posted

in

by

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *