Крепежни елементи за дома

Видове крепежни елементи за домашни проекти

В тази статия ще разгледаме различни крепежни елементи за проекти у дома, тъй като те са сред най-важните неща, които са ни нужни. Ще научите за свързващите винтове, шестостенните болтове от две части, винтовете за зидария и винтовете за дърво.

Свързващите винтове са крепежни елементи от две части

Известни също като чикагски класьори, винтовете за подвързване са крепежни елементи от две части, които се използват широко от книговезци, майстори и производители на брошури. Техният уникален дизайн им позволява да се поберат в две парчета материал, което ги прави универсален и удобен избор за широк спектър от проекти. Освен че обикновено се използват за подвързване на книги, подвързващите винтове могат да се използват и за закрепване на парчета кожа, образци или други материали към някаква повърхност.

Свързващите винтове се предлагат в различни размери, от малки до големи. Някои са изработени от метал и пластмаса, а други са специално направени за домашни приложения. Някои от най-често използваните винтове за подвързване варират от подвързване на книга до сглобяване на преграда за баня. Други ги използват за инсталиране на оборудване за детски площадки, слънчеви панели и системи за парапети. Свързващите винтове също са отличен избор за проекти, които изискват големи количества закрепващ материал.

Шестоъгълните болтове са хибрид между болт и винт

Хибрид между винт и болт, шестостенните болтове се използват за различни задачи в дома, включително закрепване на гипсокартон. Те се характеризират с шестоъгълна глава, която има стебло с резба. Резбата е под ъгъл, за да поемат неравна повърхност. Шестоъгълната глава също така позволява по-здрав захват, което ги прави идеални за монтиране на елементи.

Има два често срещани типа шестостенни болтове: шестостенни винтове и ходов винт. Ходовите винтове имат квадратна глава и обикновено се задвижват с гаечен ключ. Те обикновено се използват в тежки конструкции и покриви. Машинните винтове са предназначени за прецизно подравняване и често се използват при машинна обработка. Друг популярен тип е каретният болт, който има кръгла глава без прорези. И двата вида закрепват дърво и метал.

Винтовете за зидария са здрави крепежни елементи

Известни като винтове за бетон, винтовете за зидария са популярна алтернатива на клиновите анкери и се използват за постоянни и временни приложения. Трябва предварително да пробиете основния материал за тези крепежни елементи и след това да използвате свредло за бетон, за да направите отвор с правилния размер.

Тези метални винтове се предлагат в различни размери, но обикновено се използват за закрепване на листове метал. Те  разполагат с вал с резба, което им позволява лесно да преминават през метални листове. Тези крепежни елементи също се предлагат в различни размери, включително такива с голям обхват.

Винтовете за дърво се използват за закрепване на дървени елементи

Предлагат се много видове винтове за дърво. Някои имат плоска глава, а други имат кръгла глава. Винтовете с овална глава са заоблени и леко излизат от дървото, към което са закрепени, което позволява частично вграждане. Винтовете с плоска глава се изравняват с повърхността на дървото и са по-декоративни. Независимо дали изграждате мебел или работите върху домашен проект, има вид винтове за дърво, които са подходящи за работата.

Когато избирате винт, не забравяйте, че е необходим малък пилотен отвор, преди да използвате винта. Но ако изграждате библиотека или просто свързвате две парчета дърво заедно, самонарезният винт е идеалният избор.

Превключващите болтове са вид механичен крепеж

Превключващите болтове са механичен крепеж, който може да се използва при окачване на прозорци. Диаметърът и дължината им зависят от материала, към който са прикрепени, а дължината определя теглото, което могат да издържат. За да изберете правилния превключващ болт за поставената задача, е важно да знаете размера на отвора, който трябва да се пробие. По-дебел болт ще може да издържи повече тежест от тънък, така че винаги избирайте по-голям, ако е възможно.

Закопчаващите се болтове са популярен избор за окачване на предмети по стени и тавани. Те са евтини и лесни за използване и ви позволяват да окачите тежки предмети като телевизори с голям екран и картини, без да повредите стените. Те са сравнително лесни за инсталиране, но може да отнеме известна практика за овладяване. Болтовете се състоят от пружинно крило и метален вал. След като болтът премине през стената, той автоматично ще се отвори и крилата ще се придърпат към стената.

От къде да купя крепежни елементи за дома?

По принцип, всяка добра железария предлага различни видове крепежни елементи. Един от най-предпочитаните такива магазини обаче е КАМ-04, който е провъзгласен от потребителите за Царството на крепежните елементи. Те обслужват клиенти в шоурума си в гр. Пловдив, както и онлайн, а разнообразието и цените им са без аналог.

Всички крепежни изделия вижте тук


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *