Полезна ли е хранителната добавка за здравето?

Въпреки че мултивитаминните добавки са популярен начин за подобряване на здравето, все още не е ясно дали те действително могат да помогнат в постигането на определени цели. Ако обмисляте да приемате такива, ето някои неща, които трябва да вземете предвид. Първо, уверете се, че имате добре балансирана диета. Второ, разберете разликите между естествените и синтетичните хранителни вещества. Трето, трябва да знаете как да се уверите, че получавате всички необходими хранителни вещества от диетата си, преди да вземете хранителна добавка.

Все още не е ясно дали мултивитаминните добавки са полезни.
Макар да се предполага, че добавките с витамини и минерали предпазват от заболявания и укрепват здравето, журито все още не е категорично относно полезното им въздействие. Работната група за превантивни услуги в САЩ актуализира препоръката си през 2014 г. въз основа на 84 проучвания, като оттогава са проведени 52 нови проучвания.

Проучването “Здравето на лекарите II” е първото широкомащабно рандомизирано клинично проучване, включващо множество мултивитаминно-минерални добавки. В него е оценена ефективността на популярен мултивитамин, съдържащ дневните нужди от 31 различни витамини и минерали. Проведено е сред голяма група от лекари мъже и показва скромно намаляване на риска от катаракта и рак. Въпреки това резултатите от проучването трябва да се тълкуват с повишено внимание.

При избора си на добавки, е добре да се доверявате и проверявате снабдителите си. Един от надеждните за българския пазар, който може да разгледате е – Мирта Медикус.

Опасности при приемането на хранителни добавки

Въпреки че много хранителни добавки са предназначени да бъдат полезни за вашето здраве, те имат потенциал за нежелани ефекти. Например някои от тях могат да взаимодействат с лекарства, отпускани с рецепта, или дори да понижат кръвното ви налягане. Някои от тях дори са фалшифицирани. Важно е да избягвате тези продукти, дори и да се твърди, че са изцяло натурални.

Много хранителни добавки съдържат съставки, които не са безопасни за бременни жени или кърмачки. Много от тях не са тествани върху бременни жени. Проверявайте етикетите, за да се уверите, че няма скрити съставки или замърсители. Можете също така да съобщите за лоши реакции на FDA или на производителя.

Ползи от синтетични и естествени хранителни вещества

Естествените хранителни вещества се извличат от пълноценни хранителни източници, докато синтетичните хранителни вещества се произвеждат в лаборатория или в промишлен процес. Разликата е в техния химичен състав, който може да затрудни усвояването или използването им от организма. Здравословното хранене, богато на естествени хранителни вещества, може да предотврати заболявания като сърдечни болести, диабет и рак. Освен това естествените храни съдържат голямо разнообразие от витамини, антиоксиданти, фибри и мастни киселини.

Освен очевидната разлика между синтетичните и естествените хранителни вещества, трябва да вземете предвид и вида на хранителната добавка, която приемате. Някои витамини, като витамин Е, се усвояват по-лесно от други, докато други са създадени, за да имат синергичен ефект. Например естественият витамин Е се усвоява два пъти по-ефективно от синтетичния си аналог.

Препоръки за балансирано хранене преди прием на хранителна добавка

Балансираното хранене е един от най-ефективните начини да си осигурите необходимите на организма витамини и минерали. Балансираният хранителен режим е и чудесен начин да поддържате теглото си и да предотвратите хронични заболявания. Много хора не осъзнават, че вече получават добро количество витамини и минерали от ежедневната си диета. Приемането на витамини или други хранителни добавки не е необходимо зло; въпреки това приемането на прекомерни количества витамини няма да ви направи по-здрави.

В идеалния случай хората трябва да консумират от пет до девет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Много хора обаче не изпълняват тези препоръки, поради което се обръщат към хранителните добавки. Те могат да помогнат на хората да запълнят всички хранителни пропуски и могат да бъдат особено полезни за определени групи от населението.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *