Предупредителни признаци за диабетна кетоацидоза

Съществуват няколко предупредителни признака, които могат да ви помогнат да разпознаете свързаната с диабета кетоацидоза. Някои от тях включват злоупотреба с наркотици, алкохол, дехидратация и липса на инсулин. Ако сте обезпокоени, свържете се с лекар. Съществуват и начини за предотвратяване на това опасно състояние.

Алкохол

Един от първите признаци на алкохолна кетоацидоза – е внезапното спадане на кръвната захар. Алкохолът потиска производството на инсулин в панкреаса, който е необходим на клетките, за да използват глюкозата като гориво. Без инсулин клетките ще започнат да изгарят мазнини за енергия, което води до натрупване на кетонни тела в кръвта. Ако това се случи за продължителен период от време, киселинността в кръвта може да доведе до диабетна кетоацидоза.

Злоупотреба с наркотици

Употребата на незаконни наркотици може да изостри симптомите на диабетната кетоацидоза. Организмът започва да разгражда кетоните в ацетон, който се отделя чрез дишането. Хората с ДКА могат да забележат, че дъхът им мирише на плодове. Медицинският специалист ще обясни причината за този симптом и как да го лекувате. Междувременно е важно да следите нивата на кръвната захар и кетоните на всеки час. Ако смятате, че може да имате ДКА, пийте течности, за да останете хидратирани и да избегнете дехидратация.

За да се информитате по-подробно за състоянието и предизвикателствата свързвани с него, може да разгледате следната страница – https://azcare.bg/diabet/za-diabeta/ostri-uslojneniya-na-diabeta/diabetna-ketoacidoza

Липса на инсулин

Диабетната кетоацидоза е потенциално животозастрашаващо усложнение на диабета. Тя се получава, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин – хормон, произвеждан от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Ако не се лекува, то може да доведе до ниска кръвна захар и в крайна сметка до диабетна кома. Ако това е първият ви признак на диабет, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Дехидратация

Диабетната кетоацидоза (ДКА) е животозастрашаващо състояние, при което нивата на глюкоза в организма са толкова високи, че могат да увредят нервите и кръвоносните съдове. Ако не се лекува, високата кръвна захар може да доведе до слепота, сърдечно-съдови заболявания и бъбречна недостатъчност. Диабетиците трябва да балансират нивата на кръвната си захар чрез медикаменти, физически упражнения и здравословна диета. Високата кръвна захар намалява нивата на течностите в организма, което води до дехидратация. Сред най-често срещаните симптоми на ДКА са честото уриниране и прекомерната жажда.

Кома

Диабетната кетоацидоза, или ДКА, е потенциално смъртоносно състояние, което се получава, когато нивата на глюкоза в организма са твърде високи. Когато нивата на глюкозата са твърде високи, организмът започва да използва мазнини за енергия вместо глюкоза. Тялото произвежда кетони при разграждането на мазнините и ги освобождава в кръвта.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *