Счетоводство на транспортни фирми

Какво трябва да знаят транспортните фирми за собственото си осчетоводяване

Всяко предприятие в България занимаващо се със стопанска дейност, търговия или сделки от всякакъв вид, се нуждае от осчетоводяване на тяхната дейност. Това не е никак проста работа, а ако нишата ви е транспортна, тогава има много и малки детайли, които са специфични за този сектор.

Нужен е експерт, запознат с дейността на транспортни фирми, за да бъде обслужена дейността на този бизнес правилно, коректно и на време. За това, когато един транспортен бизнес търси своят счетоводител, е важно да намери такъв, които е запознат с особеностите на бранша.

Какви са особеностите при осчетоводяването на транспортни фирми

Счетоводство на транспортни фирмиОт финансова гледна точка, една транспортна фирма е подобна на които и да е друг клиент. Но ако се погледне по-подробно става ясно, че транспортните фирми често трябва да се ангажират с допълнителни плащания, които се нуждаят от осчетоводяване.

Тези заплащания са често свързани с инфраструктурата по, която дадена транспортна фирма упражнява своята дейност. Именно въвеждането на тол таксите през март 2020та, стана повод за притеснение на не малка част от транспортните бизнеси в България.

Това добавено оскъпяване на тяхната дейност означаваше, че или трябва да увеличат цените на техните услуги, или трябва да приспаднат разходите от някъде другаде. В глобален мащаб, това се отрази негативно на цената на стоки като хлябът – той скочи с 2 стотинки в следствие на въвеждането на тол таксите.

Трудностите на една транспортна фирма

За един опитен счетоводител, като тези намиращи се в кантората на Acc-ConsultCo.com, осчетоводяването на транспортна фирма не е трудност. Това не означава, че няма неща, за които да се внимава.

Един от най-големите проблеми е правилното осчетоводяване на командировъчни, обслужването на автопарка, болнични и множеството сделки, които една фирма сключва дневно. Самият поток от информация е толкова голям, че ако не се организира правилно, е напълно възможно нещо да бъде пропуснато.

В резултат на подобен пропуск е вероятно фирмата да бъде наказана в края на фискалната година, или да натрупа такси следствие неправилно декларирано ДДС.

За това е нужна фирма като Acc-ConsultCo.com, която е запозната със спецификите на транспортните фирми. Те трябва да са способни да поемат обема от информация, която да обработят правилно без да се допуснат грешки.

Макар и това да звучи доста основно, не са малко случаите, в които неопитни счетоводители пропускат плащания, забравят изплащането на фактури, пропускат важни детайли и прочее.

Това забавяне може да спъне дадена сделка, да загуби времето на самите служите и дори да добави наказания срещу фирмата.

Избегнете тези нелепи грешки, изберете професионалист с опит във вашата сфера. Доверете се на Акаунт Консулт още днес и предотвратете неефикасности във вашият бюджет.

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *