Видове интериорни бои

Видове интериорни бои

Предлагат се няколко вида интериорна боя. Тук ще говорим за водни, акрилни смоли и неорганични пигменти. Изберете боя според цвета, който желаете, независимо дали е за вашия дом или за вашия офис. В повечето магазини има мостри на интериорни бои, от които да изберете. Използването на мостра ви помага да намерите идеалния цвят за вашия дом. Освен тов,а ще ви спести време и пари в дългосрочен план.

На водна основа

Използването на интериорна боя на водна основа има много предимства. За разлика от традиционните бои, които използват масло като разтворител, боите на водна основа могат лесно да се измият със сапун. В допълнение, те предлагат изключително издръжливо покритие и са лесни за почистване. Някои от причините, поради които този тип боя е толкова популярен, включват ползите им за околната среда и намалените нива на миризми. И така, какво прави боите на водна основа толкова популярни?

Боите на водна основа са по-добри за околната среда, защото са по-устойчиви на екстремни атмосферни условия и температури на замръзване. Въпреки това, те могат да бъдат трудни за нанасяне с валяк или четка, което води до неравномерно покритие. Въпреки че разреждането на продукта преди нанасянето му е важно, не е достатъчно да се уловят дефекти в първия слой. Въпреки че приложението със спрей разрешава тези проблеми, това не е възможно за много хора поради бюджетни ограничения или ограничения на местоположението.

Латекс

Можете да намерите латексова интериорна боя в много цветове в местния магазин за подобряване на дома. Този тип боя прилепва добре към много видове покрития. Този тип боя е добър избор за различни проекти за декориране, от боядисване на мебели до трансформиране на вашето жилищно пространство. Следват някои от предимствата на латексовата интериорна боя. Прочетете, за да научите повече за тези предимства.

На първо място, латексът се почиства лесно. Латексът е по-добър за гладки повърхности от боите на маслена основа. Тъй като латексът е по-рядък, той може да се нанася лесно. Можете да боядисвате върху голяма повърхност, без да жертвате качеството на боята. Латексовите бои обаче са по-крехки от боите на маслена основа. Не трябва да се използват върху метални или дървени повърхности, тъй като могат да се напукат и да причинят ръжда.

Акрилни смоли

Съставът на акрилните смоли варира в зависимост от това как се използват. Акрилните смоли могат да бъдат тънки или плътни и количеството на карбоксилните групи в смолата може да повлияе на нейния вискозитет. Обикновено високите карбоксилни групи подобряват адхезията и могат да се използват в епоксиди. Други видове акрилни смоли не са течни като вода и може да изискват разтворител за постигане на желания вискозитет.

Когато избирате акрилна боя, потърсете тези с по-висока MFT. Киселинните акрилни смоли ще коагулират, докато основните акрилни смоли са по-гъвкави. Този материал може да се използва за вътрешна боя, тъй като осигурява превъзходна адхезия и устойчивост на петна. Освен това е лесен за работа и предлага отлично покритие. Трябва обаче да проверите нивата на токсичност, преди да закупите продукт от акрилна смола. Ако сте загрижени за рисковете за здравето на акрилите, не забравяйте да изберете акрилна боя с MFT от три или по-висока.

Неорганични пигменти

Интериорните бои обикновено използват неорганични пигменти, които са синтетични и съединения на метален оксид. Преди това тези съединения са се откривали естествено и осигуряват набор от цветове, включително кобалтово синьо и титаново жълто. Новите закони за околната среда ограничиха употребата на тежки метални пигменти, но оцелелите неорганични пигменти все още могат да бъдат намерени в боите. Те обаче се използват за нещо повече от оцветяване. Тези съединения влияят върху физическите свойства на покритието или филма на боята, които могат да се използват за подобряване на цялостния вид и усещане на дома.

Докато неорганичните пигменти се използват за създаване на по-богати цветове, те не са толкова гъвкави, колкото техните органични братовчеди. Например, някои от тях добавят утайка към сместа. и лунна земя.

Оцветители

Пигментите, които изграждат вашата интериорна боя, са съставени от набор от съединения, известни като оцветители. Тези вещества се използват в латекс и бои на водна основа, за да осигурят желания цвят. Докато някои цветове са по-трайни, други се променят с времето. Оцветителите не са толкова трайни, колкото пигментите, но оказват влияние върху това как изглежда боята с течение на времето.

Традиционно оцветителите са съставени от гликоли, за да осигурят съвместимост с голямо разнообразие от носители. Те са съставени от подходящи пигменти, пълнители, сгъстители и дисперсанти.


Posted

in

by

Tags:

Коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *